חומצה פולית היא ויטמין הנקרא גם בשם ויטמין B9. חומצה פולית ניתן למצוא בשפע מאכלים, בעיקר בתרד וירקות עליים אחרים, באפונה, לפת, קטניות, דגנים ומגוון רחב של ירקות ופירות אחרים.
החומצה הפולית חיונית לייצור של תאים חדשים בגוף ולשימור התאים. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה להקפיד על צריכה נאותה של חומצה פולית במיוחד בתקופות בהן מתרחשת התחלקות מהירה של תאים כמו למשל במהלך הינקות או במהלך ההריון. חומצה פולית מסייעת במניעה של שינויים בחומר התורשתי שעלולים להגביר את הסיכוי להתפתחות של סרטן, נחוצה לתהליך השכפול של ה- DNA ובמיוחד חשובה ליצירה של תאי דם אדומים במח העצם.
חוסר בחומצה פולית מקושר למגוון רחב ביותר של בעיות בריאותיות, כשבין היתר מדובר על עיכוב בגדילה ובהתפתחות, בעיות שונות במערכת העיכול כמו למשל שלשולים, תת ספיגה במעי הדק ואובדן תיאבון, נטייה לקרישיות יתר של הדם ועוד.
שבץ מוחי
שבץ מוחי הוא גורם התמותה השלישי מבחינת השכיחות שלו בעולם המערבי. מדובר על תהליך מהיר מאוד שבו בעקבות פגיעה באספקת הדם למוח, המוח מאבד את היכולת שלו לתפקד באופן תקין.
השבץ יכול להיות תוצאה של חסימת כלי דם המזרים דם למוח או פגיעה ופציעה בכלי דם שגורמת לדימום. מעבר לכך שהשבץ יכול להוביל למוות, הרי שלשבץ קיימת השפעה על המשך חייהם של אלו שהצליחו לשרוד את האירוע המוחי.
בין שלושים לחמישים אחוז מהחולים ששרדו את השבץ סובלים מדיכאון, בעשרה אחוז מהשורדים מתפתחים פרכוסים, שבעים וחמישה אחוז מהשורדים סובלים מנכות ועוד. סך הכול מדי שנה עוברים שבץ מוחי בין שניים עשר אלף לחמישה עשר אלף בני אדם.
הקשר בין חומצה פולית לשבץ מוחי
בעשורים האחרונים התגלה במספר מחקרים כי תוספת של חומצה פולית לתפריט היומי מקושרת עם שכיחות נמוכה יותר של שבץ מוחי. כך למשל במחקר שנערך בין השנים 1990-2003 בו תועדו כל מקרי השבץ המוחי באירלנד, בריטניה, קנדה וארצות הברית, נמצא כי החל משנת 2003 חלה ירידה הדרגתית בשיעור של חמישה אחוז במקרי השבץ השנתיים מדי שנה בארצות הברית ובקנדה.
לעומת זאת, כמות מקרי השבץ השנתית נותרה יציבה לאורך כל שנות המחקר באירלנד ובבריטניה. כשניסו החוקרים להבין את ההבדל בין המדינות, גילו כי בשנת 1998 החלו להעשיר מזונות רבים בארצות הברית ובקנדה בחומצה פולית, צעד מהפכני שלא בוצע בבריטניה ובאירלנד. לאור הנתונים המחקריים, החלו לייחס לחומצה הפולית השפעה מגנה מפני שבץ מוחי.
המחקר שתואר לעיל הוא מחקר תצפיתי, אך האפקט המגן של החומצה הפולית מפני שבץ מוחי נחקר רבות גם בניסויים קליניים. במחקרים מסוימים נמצא כי תוספת של 500 מ"ג ליום הפחיתה את הסיכוי לסבול משבץ מוחי ב- 18% ואילו במחקרים אחרים האפקט המגן היה אף חזק יותר והגיע לכדי שלושים אחוז.
היישומים בשטח
נטילה של תוסף חומצה פולית מומלצת לנשים בגיל הפוריות ולנשים בהריון באופן כללי, אך למרות הממצאים המחקריים, עדיין לא מומלץ ליטול חומצה פולית באופן קבוע בתוסף מזון על מנת להפחית את הסיכוי לשבץ מוחי.
כיצד ניתן להגיע לחסר בחומצה פולית?
חסר בחומצה פולית הוא תופעה שכיחה וזאת משום שמאגרי החומצה הפולית בגוף קטנים מאוד. החסר יכול להיות תוצאה של תזונה חסרת חומצה פולית, תוצאה של צרכים מוגברים לחומצה פולית, תוצאה של בעיות ספיגה במערכת העיכול שמפריעות לספיגה התקינה של החומצה הפולית או פגמים שונים ומגוונים במטבוליזם של החומצה הפולית.